Altitude Xperience

Izuzetno korisničko iskustvo za bolje poslovanje

Altitude Xperience je sadržajna aplikacija za angažiranje klijenata, koja u kontakt centre uvodi najnapredniju tehnologiju koja povezuje sve organizacijske jedinice u jedinstvenu cjelinu, a što je najvažnije, objedinjuje podatke o klijentima na jednom mjestu. To je kompletno, modularno rješenje koje osigurava cijeli set funkcionalnosti potreban za kontakt centar. Modularnost omogućava da kontakt centar raste prema potrebama poslovanja. Efikasnost kontakt centra ključna je za uspjeh u poslovanju.

Altitude Xperience omogućava optimizaciju kampanja u kontakt centru kako bi se na odgovarajući način odgovorilo na situacije u kojima je potrebno obraditi veliki broj telefonskih poziva, povećava performanse automatiziranim IVR kampanjama, ili uparuje agenta s relevantnim znanjem s potrebama korisnika, a sve u cilju unapređenja korisničkog iskustva. Agentima u kontakt centru donosi intuitivnu desktop aplikaciju, vođene skripte za podršku u radu i iscrpan uvid u svakog klijenta. Motivira zaposlene kroz različite radne zadatke i osigurava informacije o individualnom i grupnom učinku u realnom vremenu. Altitude Xperience donosi trenutne i historijske informacije, izvještaje i alarme, što omogućava menadžmentu da brzo donese argumentirane odluke i poduzme odgovarajuće akcije.
Više od 300.000 korisnika i 1100 klijenata u 80 zemalja koristi Altitude rješenja da bi upravljali dijelovima kompanije koji funkcioniraju u realnom vremenu, kao što su korisnički servis, telemarketing, prikupljanje dugovanja, help desk, službe za podršku građanima itd. Altitude Software ima 25 godina iskustva i nosilac je brojnih svjetskih priznanja za inovacije i opipljive rezultate kako od korisnika, tako i u industriji. Ima 12 kancelarija na 4 kontinenta, snažnu i razgranatu partnersku mrežu, kao i ISO 9001 certifikat za podršku koju pruža širom svijeta.