Partnerstvom s kompanijom Brand Embassy za Centralnu i Istočnu Evropu Algotech ulazi u novu fazu digitalizacije u segmentu interaktivnih korisničkih centara (CIC – Customer Interaction Center). Ovim partnerstvom Algotech jača svoj poslovni portfolio u segmentu brige o korisnicima zasnovane na digitalnim i omnichannel rješenjima kompanije Brand Embassy, koja je lider u osiguravanju usluga najvišeg kvaliteta korisnicima kroz skalabilnu digitalnu platformu.
Kompatibilnost digitalnog poslovnog portfolija Algotecha i kompanije Brand Embassy, uz sinergijski efekat zajedničkog nastupa na tržištu digitalnih korisničkih platformi zemalja Centralne i Istočne Evrope, ima potencijal za postizanje izuzetnih poslovnih rezultata. Pored toga, Brand Embasy je kompanija sa značajnim poslovnim referencama u regionu, jer njena rješenja koriste vodeće telekomunikacijske i finansijske kompanije (kao što su Telenor, VIP Mobile, T-Mobile, O2, SBB, Telemach, Raiffeisen Bank, KBC i Societe Generale banka i druge) u više od 30 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Dragan Gajić, generalni direktor kompanije Algotech, istaknuo je da je „fokus dugoročne poslovne orijentacije kompanije usmjeren na digitalizaciju poslovnih procesa i na implementaciju drugih naprednih rješenja koja omogućavaju bolju integraciju komunikacijskih i prodajnih kanala. U tom smislu, Brand Embassy je pravi partner s vodećim poslovnim rješenjem u oblasti digitalnih korisničkih servisa, koji pruža klijentima izuzetan nivo usluge i čini poslovni portfolio kompanije Algotech izuzetno konkurentnim na dinamičnom tržištu digitalnih korisničkih usluga”.
“Tokom proteklih šest godina, imali smo sreću da radimo s vodećim telekomunikacijskim kompanijama, bankama i maloprodajnim lancima u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ali naši klijenti postaju sve zahtjevniji i očekuju besprijekornu uslugu visokog kvaliteta, bez obzira na komunikacijski kanal, tako da naše partnerstvo sa Algotechom, vodećim regionalnim sistem integratorom, daje nam dodatnu mogućnost penetracije tržišta i implementacije rješenja koja su fleksibilna, skalabilna i zasnovana na pozitivnom korisničkom iskustvu naših klijenata” rekao je Vit Horki, suosnivač i izvršni direktor kompanije Brand Embassy.
Kompanije se suočavaju s višestrukim tržišnim izazovima: da se adaptiraju zahtjevima digitalne poslovne transformacije; da unaprijede iskustvo korisnika; da smanjuju troškove i povećavaju profit. Paralelno sa ovim zahtjevima sve je veća potreba za digitalnim kanalima komunikacije u korisničkim centrima, ali digitalno transformiranje kontakt centara može trajati veoma dugo. Zato je korisničkim centrima potreban agilan partner čija rješenja posjeduju skalabilnost i integriraju sve usluge na jednoj platformi, što su bazične odlike Brand Embassy koncepta.

Brand Embassy je digitalna platforma za pružanje korisničkih usluga iz clouda koja integrira komunikacije putem različitih kanala (društvene mreže, razmjena poruka, live chat, AI, chatbot i sl.). Ovo jedinstveno skalabilno i modularno Brand Embassy rješenje lako se integrira u postojeću infrastrukturu i omogućava:

  • 95% zadovoljnih klijenata
  • 70% smanjeno vrijeme rješavanja reklamacija klijenata
  • 300% smanjenje broja potrebnih poslovnih operacija.

Za više informacija posjetite Brand Embassy