Oceana

Oceana

Osigurajte vašim klijentima upravo onakvo iskustvo kakvo i očekuju
Rješenje koje prati koncept aktivnog odnosa s klijentom kroz više dodirnih tačaka (multi-touch customer engagement) u cilju veće lojalnosti, retencije, ukupne vrijednosti i stvaranju dugoročnih odnosa s klijentima.
Avaya Oceana spremna je za rad „odmah po instalaciji“ i omogućava interakcije s klijentima putem svih medija, uključujući e-mail, chat, SMS, inteligentne chatbotove, cobrowse, društvene mreže i video — baš ono što se očekuje od višekanalnih multimedijalnih (multimedia omnichannel) rješenja nove generacije – putem različitih komunikacijskih uređaja

Avaya Oceana se jednostavno integrira sa ostalim Avaya rješenjima za angažman kupca (customer engagement), kao i aplikacijama drugih proizvođača. Omogućava da vašim klijentima, putem objedinjene višekanalne komunikacijske platforme, pružite neuporedivo iskustvo koje je integrirano kako na nivou kanala komunikacije tako i na nivou podataka. Sa ovim temeljima, dobijate jedinstvenu fleksibilnost za prilagođavanje radnih procesa. Više nije riječ o kreiranju pravila rutiranja. Govorimo o osmišljavanju i provođenju poslovnih strategija koje donose nenadmašno korisničko iskustvo (customer experience – CX) i proizvode vrhunske rezultate, angažirajući resurse širom kompanije, a ne samo one u kontakt centru.

Višekanalno (Omnichannel) rješenje

Bavite se putem koji korisnik prolazi (customer journey) u toku svakog kontakta s vašom kompanijom. Avaya Oceana™ vam omogućava da personalizirate svaki korak u toku interakcije korisnika s vašom kompanijom. Ovo jedinstveno višekanalno (omnichannel) rješenje osigurava punu integraciju i upravljanje tradicionalnim (telefon) i digitalnim kanalima komunikacije.

Pregled od 360°

Napravite pregled od 360° na vašeg klijenta. Steknite uvid u to koje komunikacijske kanale koristi, kuda ga usmjeravate prilikom interakcije s kompanijom, uparite ga s najrelevantnijim resursom, prikupite podatke—svaki detalj. Steknite kompletan uvid o svemu što se dešava s vašim klijentom u realnom vremenu: upravljajte interakcijama putem bilo kojeg uređaja ili kanala komunikacije. Steknite svijest o interakcijama kroz različite kanale komunikacije i prikupite kontekst iz svake interakcije s klijentom.

Kompleksni setovi podataka (Big data)

Prikupite i iskoristite velike i kompleksne setove podataka (big data) širom kompanije. Avaya Oceanalytics™ aplikacija za izvještavanje i analizu podataka ruši barijere koje imaju tradicionalni analitički alati. Raskošan vizuelni pregled omogućava brže donošenje argumentiranih odluka, što će povećati zadovoljstvo korisnika i unaprijediti iskustvo koje imaju s vašom kompanijom.