Multichannel Customer Engagement

OmniChanel

Isporučite jedinstveno omnichannel korisničko iskustvo!
Svijet je odavno postao multichannel. Klijenti žele biti u mogućnosti da pozovu telefonom kompanije čije usluge/proizvode konzumiraju, da im pošalju e-mail, da koriste chat/video ili cobrowsing dok komuniciraju s njima, da imaju interakciju na društvenim mrežama, da nađu sami odgovore na pitanja – i sve to uz minimalan napor. Algotech, prateći aktuelne trendove i potrebe svojih klijenata, nudi vodeća rješenja u industriji koja osiguravaju kompletan multichannel customer engagement.

U današnjem izrazito konkurentnom okruženju, kvalitetan customer engagement je jedina održiva razlika među brojnim biznisima. Pružanje jednostavnog i konzistentnog korisničkog putovanja (customer journey) prilikom interakcije klijenata s vašom kompanijom putem raspoloživih kanala komunikacije, danas je sve više prepoznato kao imperativ, istovremeno predstavljajući i priliku i prijetnju za sve biznise u hiperkonkuretnom ambijentu.
Algotech konstantno prati ovakve potrebe svojih klijenata i nudi nekoliko vodećih rješenja u industriji koja osiguravaju kompletan multichannel customer engagement putem Web, Social, Mobile i Contact Center kanala. Rješenja su modularna i u zavisnosti od izbora mogu se sastojati od:

  • Mobilnih aplikacija koje omogućavaju interakcije (chat, video, cobrowsing, self-service …) kroz postojeće ili nove aplikacije na telefonima ili tabletima, na Android ili iOS platformama.
  • Web aplikacija koje omogućavaju interakcije (chat, video, cobrowsing, self-service …) na web-stranicama kompanija.
  • Social aplikacija za interakcije s klijentima u domenu društvenih mreža, prikupljanje znanja, upravljanje reputacijom.
  • Desktop aplikacija da omoguće agentima da upravljaju interakcijama po svim kanalima. Agenti dobijaju 360° pogled na korisnika, inteligentne smjernice u procesima i brzu primjenu baze znanja putem tradicionalnih i social-kanala.
  • Management aplikacija da omoguće kvalitetan uvid u multichannel operacije unutar kontakt centra i adekvatno upravljanje.

Vendori čija rješenja za multichannel customer engagement nudi Algotech su: eGain, Avaya, Cisco, Altitude.