Kako je Telenor u rekordnom roku omogućio rad kontakt centra od kuća svojih agenata

Početkom marta ove godine, nismo ni slutili šta će se desiti u našoj zemlji, ali i u čitavom svetu. Globalno širenje Koronavirusa uzdrmalo je mnoge biznise i iz korena promenilo način na koji radimo i obavljamo posao. Kompanije su morale u rekordnom roku da se prilagode novonastaloj situaciji i omoguće zaposlenima da nastave neometan rad od svojih domova. Jedan od najvećih izazova velikih kompanija je bio kako da omoguće agentima svojih kontakt centara da nastave sa radom, kako zbog kompleksnosti samih sistema, tako i zbog važnosti da omoguće kontakt sa korisnicima. Telenor Srbija je kompanija koja je pokazala izuzetnu spremnost i sposobnost da se prilagodi, do sada neviđenoj situaciji, i u potpunosti odgovori na sve, nimalo lake, izazove.

Telenor Srbija, kao deo PPF grupacije, je od 2006. godine, od kada je prisutan na tržištu Srbije, postao najveći mobilni operator u zemlji, sa više od 3 miliona zadovoljnih korisnika iz svih sfera privatnog i poslovnog života.

Telenor kontakt centar
Telenor Srbija

Usled svetske zdravstvene situacije zbog pojave COVID-19, najveća briga su bili bezbednost i zdravlje zaposlenih, korisnika i partnera. Odmah po pojavi virusa COVID-19 zaposleni su započeli sa radom od kuće. U izuzetnoj situaciji pojave virusa Covid–19, Telenor mreža je pokazala stabilnost i njen rad je praćen 24 sata dnevno. Iz dana u dan, protok glasovnog i internet saobraćaja dostizali su novi maksimum i zato su velika sredstva i resurse uložili u proširenje kapaciteta kako bi Telenor mreža bila dostupna i funkcionalna u svakom trenutku za privatne i poslovne korisnike, ali i medicinske radnike, hitne službe, ministarstva i ostale.

Ovi podaci svedoče o tome koliko je bilo važno da Telenor bude uz svoje korisnike. Prepoznavši ovu potrebu, Telenor je uz pomoć kompanije Algotech uspeo da u rekordnom roku preseli rad kontakt centra na udaljene lokacije, odnosno u domove svojih agenata. Algotech je omogućio da preko 200 agenata Telenor-ovog kontakt centra nastavi sa radom i obezbedi neometanu komunikaciju sa svojim korisnicima

Koliko je nastavak rada kontakt centra bio prioritet u novonastaloj situaciji, potvrdio je i Željko Erdeljan, Service Quality, Credit Scoring and Collection Manager iz kompanije Telenor Srbija, u razgovoru sa nama.

Koliko je kompaniji Telenor bilo važno da omogući agentima kontakt centra rad od kuće?

Briga o korisniku i sjajno korisničko iskustvo su jako važne vrednosti u našem poslovanju. U situacijama poput ove posebno je bilo važno da budemo tu za korisnike, obezbedimo kontinuitet usluga a da istovremeno maksimalno zaštitimo i naše zaposlene. Presudnu ulogu da sve ovo bude realizovano je imalo upravo što smo bili u mogućnosti da obezbedimo rad od kuće za čitav korisnički servis.

Da li ste u periodu marta i aprila 2020. godine zabeležili povećan broj poziva kontakt centra?

Da, primetili smo povećan broj poziva ka kontakt centru. Obzirom na situaciju sa ograničenom mogućnošću kretanja i skraćenim radnim vremenom naših prodavnica očekivano je bilo da će pored online kanala korisnici preferirati i poziv ka kontakt centru. Velikom angažovanošću smo uspeli da spremno dočekom pozive i zadržimo kvalitet usluge i da korisnici ne osete razliku u promeni načina rada. Stabilnost naše mreže i sistema za prijem poziva su nam pružali i dodatnu sigurnost prilikom ove promene.

Koji je Vama i Vašim agentima bio najveći izazov prilikom prelaska rada kontakt centra sa udaljene lokacije?

Imali smo spremne planove za kontinuitet poslovanja, definisane procedure postupanja u vanrednim situacijama kao i testiranja raznih scenarija pre samog prelaska na rad od kuće. Sve to nam je pomoglo da situaciju dočekamo spremniji ali dinamika promene na rad od kuće je bila i brža nego što smo očekivali. Najveći izazov je bila logistika tj. obezbediti da u samo par dana svi zaposleni imaju u potpunosti osposobljen sistem za rad od kuće, kao i računare i dodatnu opremu.