PSD2 – od regulatornog zahteva do poslovne prilike

Kako se bliži početak nove ere u bankarstu, odnosno uvođenje PSD2 regulative, Algotech je u saradnji sa SRC Slovenija organizovao bankarski skup pod nazivom: PSD2 – od regulatornog zahteva do poslovne prilike.

Na ovom značajnom događaju, koji se održao 16. maja u hotelu Falkensteiner u Beogradu, prisustvovali su predstavnici vodećih banaka u Srbiji.

Nakon uvodne reči, kojom je generalni direktor Algotecha, Dragan Gajić, otvorio ovaj skup usledilo je prvo u nizu predavanje na temu analize PSD2 regulativnog okvira, gde su svi prisutni imali prilike da saznaju sve pojedinosti u vezi PSD2 regulative. Kroz jedan jednostavan primer kupovine u online shopu, pokazana je razlika između trenutnog načina online plaćanja i online plaćanja kada PSD2 regulativa stupi na snagu. Takođe smo se osvrnuli i na način na koji banke ovu regulativu mogu pretvoriti u različite poslovne prilike i tako unaprediti način svog poslovanja i kvalitet usluge koju pružaju svojim korisnicima.

Tilen Rebec, regionalni direktor prodaje iz SRC Slovenija, održao je vrlo zanimljivo predavanje na temu: PSD2 – strateške opcije i tehnološke implikacije za banke (tehnologija je važna: RTS!!!, API, Open banking Digital platform, bezbednost).

Tomaž Borštner, Technology division Manager iz kompanije Bankart takođe je uzeo učešće i dao više detalja o samom rešenju i praktičnoj primeni: one-step plaforma za PSD2 – jedinstven inteterfejs za povezivanje sa mnogim finansijskim uslugama.

Sam događaj je zaključila panel diskusija „Odgovori na izazove otvorenog bankarstva i PSD2“. Na tridesetominutnom panelu su učetvovali Branko Greganović, CEO NLB Banke Srbije, Tomaž Borštner, Technology division Manager iz Bankarta, dok je moderator panela bio Miha Žerko, CEO iz SRC Slovenija.

Glavni zaključak, do kog su došli svi učesnici ovog skupa, je da PSD2 regulativu, koja će u potpunosti promeniti način rada i funkcionisanja današnjeg bankarstva, moramo posmatrati kao poslovnu priliku i prilagoditi se novim izazovima koje će ona doneti.