WFM

WFM

Koncept upravljanja ljudskim resursima (Workforce Management – WFM) zaživio je u kontakt centrima i evoluirao je u rješenje koje je od posebne važnosti za organizacije koje žele ostati u samom vrhu, kada je riječ o korisničkom servisu, zadovoljstvu korisnika, operativnoj efikasnosti i profitabilnosti.
Ono što je počelo kao predviđanje broja dolaznih poziva u jednom redu za čekanje i elementarno planiranje smjena, razvilo se u sofisticirani, multidimenzionalni mehanizam za upravljanje različitim komunikacijskim kanalima, medijima i platformama, virtuelnim kontakt centrima i agentima. WFM sada služi kao centralna tačka za kreiranje šire strategije u cilju optimizacije ljudskih resursa u kompaniji.

Ključni principi Teleopti WFM rješenja ogledaju se u fokusiranju na kontinuirano unapređivanje i razvijanje rješenja koja odgovaraju na sve dinamičnije i rastuće potrebe tržišta. Teleopti se drži ovih smjernica kroz tijesnu saradnju s vodećim kontakt centrima u svijetu, kako bi ponudio rješenja koja mogu odgovoriti na kompleksne zahtjeve modernih kontakt centara, uključujući predikciju, planiranje i optimizaciju ljudskih resursa, angažiranje i administraciju agenata, dnevni menadžment, izvještavanje i performans menadžment.
Teleopti WFM danas je vodeće rješenje za upravljanje ljudskim resursima u kontakt centrima jer je jednostavan za korištenje, omogućava planiranje i upravljanje radnom snagom uz balansiranje radnog i slobodnog vremena, fleksibilan je i može se personalizirati, podržava otvorene standarde.
Posljednja verzija uključuje više od 100 unaprijeđenih funkcionalnosti, što ga čini istinski revolucionarnim WFM rješenjem.